Hebt u als student een verkeersongeval gehad en loopt u als gevolg daarvan een jaar of meer studievertraging op? Of kan uw kind door letselschade door een ongeval een periode niet naar school? Deze schade kunt u claimen bij de veroorzaker van het ongeval.
Volgens de Letselschade Raad wordt onder studievertraging verstaan:
“Onder schade wegens studievertraging wordt verstaan de schade die optreedt doordat een benadeelde later op de arbeidsmarkt actief zal zijn als gevolg van een door een ongeval onderbroken opleiding, voor welke studievertraging een derde aansprakelijk is te houden.”
Onder schade wegens studievertraging wordt dus de (financiële) schade verstaan die het slachtoffer heeft omdat het later op de arbeidsmarkt actief is en dus later een salaris kan verdienen, door een opleiding die wordt onderbroken vanwege letsel door een ongeval. Voor deze studievertraging is een derde aansprakelijk te houden, de veroorzaker van het ongeval. De vuistregel is dat het slachtoffer vergoed krijgt wat het netto had kunnen verdienen in dat gemiste jaar op de arbeidsmarkt. Het gaat hier om aanzienlijk hoge bedragen.
In 2022 zijn de schadebedragen voor 1 jaar studievertraging:
Vindt u dat uw schade door studievertraging meer is dan bovengenoemde normbedragen? U kunt een hoger schadebedrag claimen. Zaak is dan wel dat u onderbouwt en bewijst waarom u dit schadebedrag claimt.
Bovenstaande richtlijn gaat echt over de inkomsten die u misloopt omdat u later actief bent op de arbeidsmarkt en is gebaseerd op een modaal salaris. Kosten als aanschaffen van andere studieboeken, een jaar extra schoolgeld en examenkosten vallen hier niet onder. Dat betekent dat de vergoeding hiervoor nog bovenop dit bedrag komt.
Uiteraard kunt u of kan uw kind ook nog meer dan 1 jaar studievertraging oplopen, of komt u als gevolg van het ongeval helemaal niet meer aan het werk. Naast de emotionele schade die zoiets natuurlijk teweegbrengt, kan dit ook een kostenpost opleveren. Immers, als u dacht advocaat te kunnen worden, maar u kunt als gevolg van bijvoorbeeld door als gevolg van het ongeval opgelopen niet aangeboren hersenletsel (NAH) uw rechtenstudie niet afmaken, dan lijdt u heel wat meer schade dan alleen een jaartje studievertraging.
Bestaat de schade uit meer dan één jaar studievertraging? Dan wordt er ook gekeken naar andere factoren, bijvoorbeeld of u in aanmerking komt voor een Wajong-uitkering. De studievertraging wordt in dat geval geen afzonderlijke schadepost maar een onderdeel van de schadepost ‘verlies aan arbeidsvermogen’.
Zoals hierboven genoemd kan het oplopen van studievertraging of het niet meer kunnen afmaken van uw studie ook emotionele schade teweeg brengen. Soms kunt u het werk niet meer doen, waarvan u altijd gedroomd had later te gaan doen. U moet uw toekomstplannen bijstellen en dit brengt heel wat stress en verdriet met zich mee.
U hebt recht op smartengeld als compensatie van dit leed. Degene die uw letselschade heeft veroorzaakt moet dit betalen. Meer weten over het claimen van een schadevergoeding? Lees onze pagina Smartengeld claimen.
In alle letselschadezaken heeft het slachtoffer schadebeperkingsplicht. Zo ook in letselschadezaken waarbij het slachtoffer studievertraging oploopt. U moet dus voorkomen dat de studievertraging uit de hand loopt en weer gaan studeren als u daartoe in staat bent, bijvoorbeeld aangepast vervoer inschakelen om naar college te gaan of bijlessen nemen om toch examens te kunnen halen.